Vår!

Jag tror bestämt att våren kommit, och med det nästan lite sommarkänslor! Något som också har kommit det är Samsons protokoll från premieringen som vi nästan glömt av. Man hör ju inte riktigt allt när man står med häst i näven så ingen av oss minns någonting från speakern. Men så här var bedömningen: God typ. Vackert huvud, välformad hals. Bra bog, något lång i sin länd. Välmusklad. Benad till sin storlek. Energisk vägvinnande skritt. Tät bak i traven. Rör sig korrekt men saknar cobaction.
Han fick 87897=39p och var därmed snubblande nära ett godkännande. Jag tar på mig att inte traven gick för jag som lider av stressmage fick sån kramp halvvägs in i visningen att jag bara kunde jogga runt i ringen. Vi sökte visare in i det sista men hittade ingen så jag fick göra det själv. Prinsen skötte sig i alla fall som den pärla han är och fick MVG av oss. Strax efter visningen såldes han till Susann Thille i Fagersta och flyttar dit inom kort. Han ska få en chans till på premiering nästa år så får vi se hur långt det räcker då.
Vi väntar på att Grynet ska börja sätta lite juver. Beräknad till den 18e maj men än så länge syns inga tecken alls på att hon skulle vara i närheten av att föla. I år blir det hingstbyte på henne. Nu får hon sitt sjätte föl med Haly och de bägge börjar ju bli äldre så innan det händer något med nån av dom vill vi pröva något nytt. Meriterat sto till omeriterad hingst säger man ju därför prövar vi något ovisat.
Gazette som vi förvisso inte äger längre har också åkt till hingst så den kombinationen följer vi ju såklart lika spänt. Gazette är 3 i år och ska ju visas för Kvalitetsboken senare i år. Hon är ju stor som ett hus så hon behöver lång tid på sig att växa. Vi hoppas att en sommar hos hingst ska göra henne gott och att hon tjockar till sig ordentligt nu. Gladstone hoppas vi blir klar för semin snart, och då kör vi en andra vända med honom på Gwylfah och hoppas hennes livmoder gillar när vätskemängden blir lite mindre och miljön gynsammare. Fungerar det inte med honom har vi valt ut två stycken SWB-hingstar som kommer vara reserver. Så, dessa kombinationer blir det alltså i år:
Grynet går till Dwyfor Topaz Gwylfah går till Derwen Gladstone Gazette går till Mr Majkman
Vi och framförallt jag har haft förmånen att följa Tobys (Topaz) uppväxt ända sen han kom till Sverige som tonåring, och han har verkligen utvecklats till en riktig karl! Han har dessutom mycket god fertilitet. De föl jag har sett ser alla mycket jämna och fina ut. Grynet/Haly i kombination lämnar överlag lite högresta och långlinjerade avkommor med ”elegans”. Vi tror att Toby som är mer lik Dai kan ge Grynet en lite mer grov avkomma, utan att bli för grov. Vi vill inte tappa typen även om det blir grovt, och Grynet själv har inga anlag för grovhet därför gör vi denna mixen. Dessutom blir det gult så det förslår vilket blir kul! De två helsystrarna Gazette och Gwylfah betäcks med varsin hingst som i sig själva är besläktade närmst via min favorit, ja, den många gånger förut nämnda Derwen Railway Express. Hos Gladstone är han morfar och hos Majkman är han farfar. Toby och Grynet är nästan en outcross för deras gemensamma anfäder återfinns inte förrän i fjärde och femte led. Toby har mestadels Llanarth långt bak i leden men det har smugit sig in en räv bland hermelinerna, och den skarpsynte hittar Derwen Replica. Också en gammal favorit som dessutom är Halys farfar :). Utöver Replica som plus i kanten återkommer även Derwen Llwynog, som Grynet är linjeavlad på i tredje och fjärde led. Rörigt? Inte det minsta.
På tal om föl så har Camilla Göranders/Stuteri Wish´s vackra ELIT-premierade Ffoslas Heather Queen fölat nu. Hon fick en svart/brun hingstunge med lite vitt i pannan. Långbent och kavat. Detta är alltså en helbror till den så segerrika Twin Wilma!
Wish … e: Tyrrestrups Highlight u: Ffoslas Heather Queen, foto © Anna Carlsson
Och på tal om föl som växer upp kom häromdagen en hälsning ifårn Haly-dottern Velvet u: Finneyhill Viola. Hon har blivit fantastiskt vacker!! Se och njut! Utan att lova för mycket kan det vara så att hon är till salu. Kontakta oss gärna om ni letar unghäst så kan vi se vad vi kan förmedla.
Black Velvet e: Tyrrestrups Highlight u: Finneyhill Viola, foto © Viktoria Grape
Så en spännande sommar ligger framför oss. Snart åker Samson och samtidigt kommer Haly hem igen efter sin vinter i vackra Ulricehamn. Vi tackar Johanna som tagit så väl hand om honom. Men det ska bli kul att få ha honom på hemmaplan igen så jag får en kompis att tömköra och busa med när jag är hemma i Göteborg.
Haly och Johanna badar fötterna, foto © Gunvor Nilsson
Madde och Anders har investerat i en ny leksak till gården. Den har fått jobba rejält på de uttjänta gamla betena så nu är det både betesputsat i alla sommarhagar samt gödslat. Vi har ju tyvärr kort om bete på somrarna så varje grässtrå behövs. Nu hjälper man dessutom till att hålla masksmitta nere och betesutnyttjandet blir större.
Ha en skön vår och lycka till med fölningarna!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑