Nu drar det ihop sig

På söndag packar vi släpet med häst, barn och fnitter och åker till Ljungby. Det ska bli så roligt att träffa alla vänner igen. Man träffas ju inte så ofta, det blir mest på sommaren när det är utställningar. Men man behöver få prata av sig oftare än så.

Samson är i gott skick. Så underbart härlig att ha att göra med Madde är alldeles lyrisk över honom. Han är tömkörd en del och även om han inte alltid förstår blir han aldrig frustrerad utan tänker och tänker och försöker och till slut blir det rätt. Jättego, och så kelig. Står gärna i stallgången och bara myser. Lyckos den som köper honom framöver den personen kommer sannerligen få en bästa vän.

Efter ASVHs miserabla bruksprovsvecka i år med rekorddålig kvalite på hästarna (i mina ögon sett) har jag funderat lite på det här med att nisha exteriörer. Halvbloden har ju för länge sedan haft som officiellt avelsmål världens bästa dressyr ELLER hopphäst. Vi med welsharna har inga avelsmål alls, eller? Här är det fritt fram var för sig att sätta upp precis vilket avelsmål man vill enligt alla personliga hemsidor. Hur ska man då veta åt vilket håll man ska sträva om uppfödare A vill ha en welsh som bara rör sig och påminner om en connemara i typ, medans uppfödare B vill ha en som hoppar bra och ser ut som ett russ? Obs, grov hårddragning så att ni ska förstå liknelsen. Men sen har alla som avelsmål att hästen ska vara rastypisk med goda gångartern och fantastiskt psyke…

Ett avelsmål är inget som en privatperson ska sätta upp, det är den registerförande föreningens uppgift. Sen är det upp till var och en att efterlikna dessa avelsmål om man vill, med egna önskemål. Det tycker jag är en stor skillnad.

SWF har ett officiellt avelsmål, som kanske inte lyfts fram så mycket men som ändå finns där:

” Föreningen skall verka för rastypiska och sunda hästar med ett gott lynne och god rörlighet, väl lämpade för avel, utställning, ridning, körning, trav och galopp. I aveln ska olika färger och storlekar tillåtas liksom viss variation i typ.”

Hur många har läst igenom Plan och Riktlinjer och pluggat in avelsmålet…?

Vidare så står det:

”Avelsarbetets genomförande

För att uppnå avelsmålen ska Svenska Welshponny och Cobföreningen verka för att

· Öka (eller bevara) antal betäckningar per år

· Öka antalet grundstambokförda welshföl

· Öka antalet kvalitetssäkringar

· Avkommor visas och tävlas (för att få ett tidigt avkommeresultat)”

Men hej vad hände här? SWF skall verka för att…. Vem är SWF då? Är det styrelsen? Får man tro Internet är det många som tror det. SWF är jag, och du, och din kompis, och grannen med ponnyn, och kusinen som tävlar welsh. Alla som äger och avlar med en welshponny är SWF och har lika stora möjligheter att komma med förslag och påverka.

Att få hingstar visas för Kvalitetsboken är det ”SWF”s fel? Det är ju ditt och mitt fel som inte visar. Likaså med sjunkande betäckningssiffror och deltagande på utställningar och kliniks. Men i stugorna morras det om höga avgifter, geografiska avstånd mm.
Punkt fyra är lite intressant. Avkommor visas och tävlas för att få tidigt avkommeresultat, hör ihop med punkt tre Öka antalet kvalitetssäkringar. Stona har ju en ganska bra stege att klättra på när det gäller avkommevärdering, men för hingstarna är det på tok för svårt att avkommebedöma dom på 15 vuxna avkommor när de som jag tidigare nämt bara får ett paravkommor per år.
Sänk gränsen från 15 till 10? Ja tillförlitligheten minskar i resultatet, men det ger ändå en fingervisning.

Sen måste man skriva in för hingstarna att även tävlingsresultat ska gälla. Har man en avkomma som går SM med junior i sadeln räknas inte det, och det gynnar ju inte avelsmålet (jag upprepar: väl lämpade för avel, utställning, ridning, körning, trav och galopp)

Klart tävling måste räknas, annars kan vi ju inte uppfylla våra egna satta mål.
Får nog skriva ihop nån slags motion om det här, eller hur man gör.

Avelsmål är intressanta, och specillt när man läser på dom inom sin egen ras 🙂

Det var inte alls det här jag hade tänkt skriva om idag men ibland far fingrarna iväg övertangenterna och andra tankar kommer fram. Jag får återkomma nästa gång med det jag hade tänkt skriva om: Exteriör som går åt olika håll beroende på om hästarna nöter dressyr eller hoppar. Angående debatten med rastyp och långa/korta ryggar.

Fundera på det så hörs vi igen! Nu ska jag packa vidare och se om kläderna passar. Ladda för snö måste man tydligen också. Vi fick 2dm i stockholm inatt. Hingstpremieringar brukar betyda vårkänslor, men i år vette tusan!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑