Årets sista utställningar

Några barn till Haly har varit ute visat sig i ringen så här kommer lite resultat:

SWF Lerum 5/11, Iglatjärns Miss Saigon, silverbelönad med kritiken ”Långsträckt av god rastyp, Lång välformad hals, markerad manke, ngt öppen i bålen. Harmoniskt benad, ngt tät och tåvid fram. Skritten vägvinnande men stundtals spänd. Traven är lätt och energisk med bra bakbensaktion.” Vi hade även Samson med oss och han gick utanför ridhuset när hon visades. De två är så himla fästa vid varandra, så nar han försvann blev hon spänd. Men skritten var inte alls dålig på något sätt så det kändes lite oförtjänt med ett silver av den anledningen. I BIS-ringen både skrittade och travade hon för en miljon! Nåväl utöver silvret blev hon även  Tvåårschampion, och det är inte fy skam 🙂

Näste man till rakning var lille Iglatjärns Samson. Han är väldigt liten till växten det är vi fullt medvetna om, men utöver sin litenhet är han faktiskt riktigt korrekt så därför har han fått gå kvar hemma som hingst lite till. Dagen till ära var han också lite raggig. Han satte päls tidigt men trots täcke fick vi inte bukt med den så han ser ut som en liten dunboll, men det bjuder vi på.
Så hans kritik då; ”Välutvecklad ngt lågställd med svag resning. Lågt ansatt hals med bra överlinje.Välformad manke långt vålformat kors. Välbenad och rättställd (!) Skritten ngt oengagerad, traven ngt kort med svag mekanik.” Silver fast klassvinnare så vi är nöjda.
Gångarterna fick han härdsmälta på. Lite är det för att vi visar i träns och det bara låser sig när han får bett i munnen. Han går inte fram alls. Han rör sig faktiskt riktigt trevligt egentligen men visst ”hjälper det inte att skylla ifrån sig” och det gör vi inte heller. Vi har själva anmält och vet att det är tränstvång.

Och det tycker jag är gammaldags förlegad idioti. Under årens lopp har jag inte sett allt för många unghästar som glatt travar fram med 100% avspändhet med bett i munnen, men däremot gott om hästar som rör sig spänt och strakbent med bristande bjudning. Däremot stona visas ju av tradition med repgrimma, och där vet jag inte hur många hästar som stått på bakbenen för att de varit för starka för att visas i grimma egentligen.
Tradition är trevligt men ställer till det.
Varför inte istället kanske tänka om och göra det till en säkerhetsfråga? Tex fritt valt huvudlag vid visning, men domaren eller utställningsansvarig äger rätt att avvisa ekipaget ifrån platsen om hästen inte uppför sig och visas vara en risk för sig själv, visaren eller andra?

Då kan man visa tjuriga ston i träns och unga hingstar i reg/kedjegrimma.
Det gör man ju tom i landet på andra sidan havet vi gärna knycker traditioner utav. Någon som tycker det är ett bra förslag?

Tappad tråd, kan man säga. Vi fortsätter med utställningsreferat.
SHAVF den 13/11. Enmarkens Miss Popeth KWD 137 visades med den äran och erhöll 88898=41p och blev BIS-4. Grattis Helena! Även den så framgångsrikt tävlande Hackebackens Wynono visades och erhöll 87888=39p. Grattis till bägge och kanske framförallt till Wynono som fick en klasstilldelning (I) som hjälper Haly på traven med hans avkomme bedömning.

Haly kommer nog vara pensionär när det är dags att avkommevärdera honom men jag hade gärna haft en bokstav på honom. ”Bara” 7 avkommor kvar att bedöma innan det är dags :p. Det vore så väldigt roligt om lite fler som äger vuxna avkommor efter Haly tar och visar dom vid nåt tillfället. Det är ju en rolig grej i sig att få en bedömning på sin häst, och sen hjälper det även pappa Haly att få sin värdering, något man kanske önskar som hästägare också, att pappan är beskådad och klassindelad.
Om ni drar er för att visa själva så hör av er till mig eller Madde, vi hjälper gärna till och visar hästen åt er! Det som nu räknas som vuxen är alltså 3 år och uppåt.

Det var lite om det. Hörs igen nästa gång.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑