Snart Bruksprov!

Ja alltså i ASVHs regi. 25/2 – 3/3. Jag tycker nästan att det är årets höjdpunkt. De olika hästraserna som finns har så mycket att lära av varandra bara man tar av sig skyddsglasögonen och blir lite mer vidsynt. Kan bara uttala mig om ”vår egen” sektion D. Olika varianter av typ är godkänt, men jag ”snörper på munnen” åt vissa typer som höjs över skyarna men där jag själv undrar hur i hela fridens namn man ens kan sitta på dom. Det är ju extremfall inte många är sådana såklart. När vi avlar vill vi ha fram ridbara cobbar som dom såg ut förr i tiden. Långa framben med välburna halsar, och lite rakare ryggar med starka ryggslut. Jag tycker att ett av cobbens allvarligaste problem idag är att många är byggda i nerförsbacke vilket påverkar både dess fysik med negativ ökad belastning på ledgångar och hovar, det ger sämre hållbarhet. Sedan blir en nerförsbacke häst inte särskilt trevlig att rida. Den får svårt att bära upp sig själv och hitta en naturlig balans, får svårare att gå i form och den får också den ganska så omtalade ”dåliga galoppen” som jag vet att jag tagit upp förut.

Att titta på ASVHs bruksprov är rent ögongodis. Det är så jag vill att cobbarna ska vara byggda och röra sig! Naturligtvis med cobbarnas vackra huvuden och karaktäristiska hasarbete. Men det är lättheten i fronten jag eftersträvan. Den här känslan när man ser en häst att man när som helst kan sätta den i piaff.
Jag blir så inspirerad när jag får se sådana hästar och då granskar man sina egna ännu mer och försöker fundera ut hur man kan komponera ihop den eftersträvade drömhästen. Grynet lämnar precis sådana föl. Eventuellt blir det hingstbyte på henne i år. Vi vet vad hon lämnar med Haly så vi funderar på att ge en obeprövad hingst chansen som har lite fördelar Grynet saknar. Vi får se. Funderingarna med vad vi gör med Lilla G kvarstår.

Imorgon blir det lite socialt häng på Salsta i SWF´s regi med Sarah och Colin Tibbey ifrån Wales som ska utbilda oss i trimning och visning. Där möter jag också upp Gazette&Mozart-Mari. Ska bli trevligt 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑