BB

Betyder inte Barna Börd utan Borde Blogga.
Visst är det många Borden här i livet? Så himla skönt. Räknar ner på jobbet nu, bara 6 veckor kvar sen blir det hela 14 månader ”ledigt”! På gott och ont. Hoppas jag inte klättrar på väggarna efter ett tag bara.

Nu har det hänt lite grejer på hästfronten igen. Övervägande positiva saker.  Till att börja med kom S-flocken hem ifrån sitt sommarbete. Summer brunstade som en ***** och stod mest vid staketet med Haly och kurtiserade. Saigon som fortfarande inte fattat att hon är stor flicka nu och ska klara sig själv stod såklart med till Halys stora ilska.
Han brukar inte ha några issues med fölen överhuvudtaget men gällande Saigon så har han en nagel i ögat till henne. Helt enligt naturen. När stofölen är tillräckligt gamla ska dom bort ifrån flocken för att hitta egna flockar. En hingst i frihet betäcker aldrig sina egna döttrar. Haly har den instinkten väldigt stark och har jagat runt på stackars Saigon halva försommaren innan dom åkte på bete. Nu var hon tillbaka igen och hans ilska desto större. Det tillsmammans med att hans fru tokbrunstade gjorde inte livet lätt för honom.
Så på måndag eftermiddag när Madde kommer från jobbet går Saigon på tre ben. Observera att dom alltid gått i separata hagar. Men vi såg att handtaget in till Halys hage var lite sträckt, det var päls på tråden och Saigon hade bitfläckar över hela rumpan samt avskavd päls på ryggen. Genast trodde vi att hon hade kommit in till honom och så hade han jagat henne halt.
När hältan inte gick över över natten utan snarare blev värre, så började både jag och Madde misstänka att det rörde sig om en fraktur. Jag har varit med om att ta bort en häst tidigare pga hovbensfraktur och Saigon hade exakt samma rörelsemönster/beteende. Det bokades tid på Åby till dagen därpå och vi gjorde oss beredda på att plocka bort henne. Men väl där efter lite klämmande och petande så konstateras det ”bara” en stor och aggresiv hovböld. Jag tror vi blev fågelholkar bägge två. Enligt vetten så var det nog bara ren slump som gjorde att hon till slut reagerade på den och blev blockhalt över dagen. Förmodligen hade hon kommit i kläm vid grinden när Haly och Summer stod och flirtade och kom in till honom (som då gick i grushage) och har väl reagerat på stenarna mot sulan, då hon bara gått på gräs hela sommaren. Vi har verkligen inte sett någon hälta överhuvudtaget utan hon är snarare mycket aktiv i hagen och busar runt med Samson och drar sina kvällsrepor. Familjen hon har bott hos är också hästmänniskor som inte heller sett någon hälta av något slag. Men han trodde att den suttit där i säkert 2 månaders tid och tryckt.

Vi nämde i samma veva att vi haft problem med att hålla hullet på henne. Hade hon varit i gott hull hade vi annars planerat att visa henne i sommar med det har varit ett helsicke, all mat bara rinner rakt igenom. Veterinären sa att hästar kan kompensera smärta med mat/energi, och att all mat kan ha gått åt till att hålla smärtan från hoven borta. Han tyckte absolut inte att hullet var några som helst bekymmer (och poängterade att hon faktiskt bara var 14 månader) utan ondgjorde sig snarare över alla feta unghästar man ser. Där fick vi oss en tankeväckare som gärna jämför våra med jämnåriga på utställningarna. Men det ska man ju såklart inte göra. Ifor på Derwen sa samma sak för några år sedan, ”Du vill ju inte ha feta barn, det ses som ett samhällsproblem, men unghästarna, dom göder man minsann utan betänkelse bakom”.
Och nog är det rätt så.

När jag gick på Strömsholm för massa år sedan hade vi varje tisdag avsuttna lektioner i ridhuset där vi istället fick se Louise, Pontus och stipendiater rida lektioner för Sylve samtidigt som han höll lektion för oss på marken. Mycket trevlig undervisningsform. Efter varje lektion avslutade han alltid med att ställa frågan ”har du lärt dig något nytt eller gammalt idag?”
Och det är en jäkligt tankeväckande fråga. Man kan faktiskt ha kunskap som man ”glömmer bort” med åren och behöver bli påmind om ibland. Och att denna kunskap är nog lite viktig att ha kvar som att lära sig någonting nytt.
Skulle vilja svara Sylve såhär 10 år senare att när Saigon var på klinik och vi diskuterade hullet på unghästar; ja, då lärde vi oss någonting gammalt.


Gipsad i bandage för ett tag framöver


Våran lilla skrutta, i försomras.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑