Det går i 190

Nästan jämt den här årstiden. Gazette är frisk och kry och full i fan. Hon är redan såld och kommer att flytta till Mari i Uppsala som har Mozart så fort Grynet känner sig trött på henne. Värmen kom ju av sig lite och brunsterna med det. Grynet är betäckt på fölbrunsten så nu är det bara att hålla tummarna. Om två veckor väntas Summer in, jag ger mig sjutton på att hon lurar oss i år också, hon släppte bäckenbanden tidigt men har inget juver ännu. Precis som när Saigon föddes 8 dagar för tidigt. Snart hamnar hon under lupp i kameran för bevakning. Jag känner mig ganska säker på att den här lilla stuteribloggen inte har så många läsare mer än dom närmast sörjande, så jag kan skicka över länken till kameran tror jag. För den som vill kika på hästarna (och är uppe sena kvällar och tidiga morgnar då hästarna är ute länge) så finns dom till beskådan på http://luda.tv/167 Den kommer bara finnas kvar ca 3 veckor till sen plockas den bort. Gratis är gott, tills det börjar kosta 😉

En tidig lördag den 5 juni så packade bilen full av pryttlar och en flytt från Stockholm till Kalv gick av stapeln för Lilla G. Min hästsejour i Stockholm är över för den här gången. Trist och det var med stort vemod man packade ihop alla saker man dragit hit under de senaste två åren men men. Det var sagt från början att hon skulle komma hit för tillväxt, visning och inridning. Nu har hon vuxit baskemig, inte bara på höjden utan även hullmässigt (!) är visad, fick sitt Diplom och lite fler titlar och inriden är hon även om jag inte hann så långt med galoppen som jag velat tack vare den kalla vintern.
Nu är det dags för ridpaus och istället dags för henne att bli mamma. Vi vill gärna ha tidiga generationsintervall i aveln så man snart ser resultat av korsningar, och därefter fortsätta att rida om det passar. Så hon är nu utleasad till Stuteri Ågården och ska dejta den här trevliga gossen:


Vallas Caracas RWD 11, e: Burhults Black Commence RWD 4 – Kilgour Welsh Monarch

En herreman som börjar bli lite till åren nu. Det känns viktigt att använda dom innan dom går bort. Aveln de senaste 10 åren har ju tagit en helt ny vändning dels i och med de nya licensieringsreglerna som ökat antalet individer/hingstar framförallt, till det dubbla. När Haly godkändes 2003 så fanns det 15 hingstar i avel, sist jag räknade var det 30. Stoantalet har iofs också ökat, men det blir svårare och svårare att se vilka linjer som fungerar och att se resultat av aveln då det används så mycket nytt hela tiden.
Vi har sedan mycket tidigt valt att avla på Derwenblod, det är ju knappast någon nyhet utan jag känner mig snarare lite tjatig. Men jag skäms inte för att upprepa mig. Med ett stuteri i ryggen med såna anor som Derwen har vill vi ännu mera hålla oss till vår röda tråd och letar därför upp dom hingstar som helt enkelt passar in bäst i ”vår bild”. Var och en är ju salig på sin tro och tur är väl det. Mångfald berikar ju.
Jag kan inte sia om hur länge Derwen kommer att finnas kvar, men faktum kvarstår ju att innehavarna blir äldre och äldre och om det finns någon arvtagare som tänker ta över vet jag inte. I Sverige kan jag räkna oss som förvaltar Derwenblodet på en hand, så vi är inte många inte.

Så, därför var Caracas ett ganska givet val då ägaren Maria också kunde tänka sig att leasa magen på Gwylfah och få ett eget föl med våra linjer, så blir det en win-win situation för alla. Caracas har ju inte fått så många ston i livet och jag törs säga att han är underskattad. Han är visad med 42p på utställning och hoppade bla fina 9-9 på Kvalitetsbedömningen som unghäst där han även joggade in 8-8-8-9 på Ridprovet.
Han har bla lämnat Vallas Ida RWD 74, Diplomsto med BIS-vinst i bagaget, A-premierad.
Caracas pappa Commence känner vi ju också sen barnsben och Madde har ju ridit honom väldigt mycket under ridkoletiden. Honom känner vi mycket väl och det är precis såna här genomtrevliga och ridbara hingstar vi vill ha i vår avel. Commence är även flerfaldigt guldbelönad Champion på utställning och har flera vinster i ridklasser. Caracas mamma Taircross Sorrel RWD 21 har Avelsdiplom. Sorrel har bla lämnat Vallas Tenita som tävlat högt i dressyr och som bla har representerat Sverige i EM i dressyr 1997, med en fjärdeplats som resultat under Nina Lilja. Samma år vann dom tillsammans SM-silver i dressyr samt representerade Sverige i Lag på Nordiska Mästerskapen i Danmark med ett Silver som resultat.
Farmor heter Derwen Sioned RWD 1 och innehar ELIT. Sioned har bla lämnat Diplomstoet Burhults Black Seren RWD 44, BIS på SWF-utställning 2008.

Listan kan göras lång. Caracas har en syster på Commence sida, Vallas Iscalda, som tillsammans med Gwylfahs pappa Haly har en avkomma, Björklyckans Hella, som är bedömd med 89 på typ och överlinje. Något som vi tycker är mycket viktigt. Utan överlinje ingen ridbarhet. Hon är även bedömd hoppad med stor potential för Uno Boman.
Ser man till Gwylfahs (Diplom, Junior Champion, BIR, BIS-3) härstamning har vi först och främst Haly, som inte heller behöver någon vidare presentation. 42p på utställning, Bruksprovet 10-9-9-9, tävlad LA-dressyr. Mamma Gwyneth, flerfaldigt guldbelönad, Champion, tävlad dressyr som ungponny med 73%, kvalat till Riksfinal i gångarter. Lämnat flera guldbelönade föl och kommer A-premieras i sommar. Morfar Derwen Tennessee Express RWD 3, ELIT-premierad, flerfaldig guldbelönad Champion med BIS-vinster bla på Riks. Tävlad LA-dressyr. Tyvärr död i förtid vid blott 14 års ålder.

The list goes on.
Vi hoppas iallafall att Caracas och Gwylfah ska trivas tillsammans och ge Maria och Per ett vacker föl nästa år och helst göra om det hela en gång till och ge oss ett föl. I en perfekt värld 🙂


Tjocksmockan Gwylfah bekantar sig med sin nya kamrat, Derwen Queen Zamora e: Tireinon High Noon


Härliga cobrumpor!


Prinsen


Vacker så det förslår!

Hemma väntar vi in Summer och häromdagen badade vi till henne och ställde henne framför linsen. Stackars Summer tycks alltid hamna i skuggan av Grynet men det är inte alls meningen. Det har bara inte blivit hennes tur så att säga. Hon är iallafall i mycket fint skick och så här söt kan man vara två veckor innan fölning. Är hon inte vacker så säg! Jag älskar dräktiga ston dom ser så himla mysiga ut.


Buckswood Summer Queen e: Derwen Quartz

Avslutar med en himla söt film på Glen som jag norpat ifrån ägaren, ingen superkvalitet men det syns iallafall att han har roligt i sitt nya hem!

 

Nytt på hemsidan: Gazette har fått en sida, och ett fotogalleri, Nya foton på Summer i hennes galleri

PS. Jag märker att jag använder order bla väldigt ofta. Hatar uppreningar. Är det någon som kan tipsa om en bra synonym?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑