Då var det färdigt

I ett blogginlägg någon gång förra våren så berättade vi att våra hästar skulle vara testpiloter för en ny teknisk pryl, och det har nu i dagarna avslutats.
Det gällde framtagandet av en ny typ av fölvakt som Luda Elektronik har jobbat med. Vi har sedan förra våren vid upprepade tillfällen fått hem fölvakten i olika stadier och har testat den på hästarna under olika omständigheter. Även Haly har agerat ”sto” och har dragit sitt strå till stacken till förmån för den tekniska utvecklingen.

Fölvakten är traditionellt uppbyggd av en sele med svettdetektor. Vi har sedan tidigare en fölvakt ifrån Safemate som fungerat bra men varit lite knölig framförallt att ställa in känsligheten på. Efter att ha haft hemma en fölvakt från Luda kan vi inget annat än att rekommendera den till alla som är intresserade av att slippa sömnlösa nätter.
Ludas fölvakt är även den baserad på en lädersele med gjord runt magen. Den har två detektorer, en på varje sida. Sändaren sitter i bringan och den behöver man aldrig peta på.
Från början fanns det planer på att förutom att få detektorn att reagera på svett, så skulle även temperatur och puls hos stoet mätas. Dock blev det lite för många variabler att hantera för att kunna ge pålitlig information så det fick läggas ner. Selen registrerar förutom svett även när och hur mycket hästen ligger ner och visar det grafiskt på mottagaren, vilket gör den i allra högsta grad även brukbar för sjuka hästar. Det är egentligen fel att kalla det för fölvakt då den är så användbar till mycket, och det officiella namnet är HorseAlarm.

Vad som till största del skiljer den ifrån Safemate är mottagaren. Den kan hantera upp till 8 hästar samtidigt vilket är kanon för större stuterier (då behöver man såklart även 8 selar, fast man slipper köpa 8 paket). Mottagaren visar hur ofta hästen lägger sig ner och när den gör det. Allt spelas in så du kan se på morgonen hur hästen har betett sig under natten. Den stora fördelen gentemot Safemate är att du hanterar känsligheten på mottagaren i huset, istället för på selen på hästen. Det gör att man slipper gå ut och störa stoet i onödan, när man ska justera känsligheten. Som tex. Grynet som gärna falsklarmar 48 ggr pga. att hon är varm av sig. Den ska även gå att koppla till mobiltelefonen men jag har inte hunnit sätta mig in i det ännu. Den har en frekvens på ungefär 800m vilket gör att man kan använda den även om man inte har stallet direkt in på knuten.

Ska till Göteborg i påsk och då ska jag fota den lite grann, utan bilder ingen blogg 😉
Kan varmt rekommendera denna produkten i alla fall och är det någon som undrar något eller är intresserad utav den är det bara till att höra av sig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑