Mycket har hänt på en utifrån sett kort tid med welsh cob aveln i sverige. Först 1986 blev rasen stamboksberättigad, och under många år under 90-talet var det fåtalet cobbar som visades på utställning, man var ofta själv i klasserna. Än färre representerades på tävlingsbanorna. När vi började i slutet av 90-talet att visa själva var det ett fåtal svenskfödda men flertalet importer som visades. Under de senaste 20-25 år sedan har massor hänt. Klasserna på utställningar har blivit större och nu är det inte ovanligt att cobben är representerade med högst antal deltagare sett till ras. Det är nu också merparten svenska uppfödningar som visas vilket är en positiv utveckling.
Med denna ökade utveckling av både uppfödning samt import av individer har aveln också börjat spreta en del och man ser nu tydligare de olika variationerna i typ som är godkända enligt moderlandets regler. Vi har en gång börjat med Derwentyp och vi vill fortsätta med det. Hästar av lite mer old-fashioned modell, något längre rygg så att både sadel och sele får plats, samt rörelser genom ryggen som rör sig mer framåt än uppåt. Det anser vi borgar för både god ridbarhet sett till den klassiskt engelska stilen där hästar går med god eftergift och samling, men också för god hälsa då ryggarna avlastas med samlingen och lederna skonas.
Vi håller hårt på vårt tänk med blodlinjer av brukstyp, och avviker inte gärna från vår röda tråd. Vi är medvetna om att våra hästar kanske inte alltid vinner alla guld på utställning, men de är sunda och presterar bra under ryttare samt har obefintligt med skador. De rör sig med schvung och lätthet och är mycket populära hos domare på inte minst dressyrbanorna. Dock gör vi aldrig nåt avsteg ifrån rastypen och alla uppfödningar är belönade med minst 8 på typ. Det är med en stor portion skepsism vi följer resultat ifrån shower i Wales typ RWAS och liknande då poppishästar på utställning långtifrån är sunda och hållbara individer.
Vi välkomnar dock alla typer inom i aveln då man ibland kan behöva använda något som frångår sin egna modell, om man märker att någon exteriör del ”drar iväg” åt ena eller andra hållet. Sverige har en unik fördel med sina Kvalitetsboksvisningar för hingstar, och vi förespråkar starkt att man bara använder hingstar som är ordentligt testade.
Kommentera