Årskrönika 2013

2013 var ett mycket bra år på många sätt. Alla fick ha hälsan i behåll och det var överlag ett stabilt år utan alltför många gupp på vägen.

Det började i våras på Hingstpremieringen där vi deltog med Samson, och jag visade även ett barnbarn till Haly, Långåsens Muscot u: Långåsens Casablanca. Samson gick stolpe ut med 39p och det tar jag på mig. Jag är så vansinnigt nervös inför visningar och när jag är nervös får jag magknip, så lagom till traven kunde jag bara lunka fram och han gjorde sig inte alls rättvisa. Så kan det vara men 39p och ju jättebra ändå!! Samson såldes efter visningen till Susann Thille och flyttade i maj till Fagersta.
Muscot gick det inte heller hela vägen för. 37p och ses när du vuxit till dig, ungefär. Han var lite på tårna men skötte sig överlag, men behöver absolut växa i sin kropp. Senare på sommaren visades han igen och då fick han 41p av Morgan Johnsson så hopp finns absolut! Även han är idag såld och bor hos nya ägare.

Vi fortsatte våren med att vänta in föl. Bara ett skulle vi ha. Jag och Mikael har haft en körig vår och inte hunnit åka ner till Göteborg för att hälsa på så mycket, men hade ändå bokat in en helg i närheten av Grynets beräknade datum. Jag tror Madde hade tagit henne i örat ordentligt och bett henne vänta på mig, och tur var det för det behövdes… Hon fölade samma natt vi kom.
Jag har nog aldrig skrivit här hur det gick till egentligen för jag var mer aktiv på FB då men nu tänkte jag faktiskt klistra in mitt inlägg så att ni får veta hur det gick till. Here we go.

”Nu är hon efter mycket drama här . Liten men tuff får man säga. Grynet krystar och inget händer, ingen fosterblåsa alls. Till slut ser vi en hov komma, men vänd åt fel håll, sen kommer en del av moderkakan och vi inser att det rör sig om en red bag delivery (moderkaksavlossning i förtid) som jag turligt nog har erfarenhet av. Nu är goda råd dyra. Fölet måste ut fort pga hotande syrebrist samtidigt som det är felvänt !! Ingen kul situation. Madde och jag tryckte allt vad vi orkade så hoven åkte in igen, tvingade upp Grynet på ben så fölet fick en chans att rotera i magen, och så la hon sig på andra sidan. Perfekt. Ut kom en ny hov, nu vänd åt sidan. Vi drog allt vad vi kunde och försökte samtidigt få fram moderkakan som låg i vägen, merparten av den kom tillsammans med huvudet och den saknade hoven. Vi fortsatta dra allt vad vi kunde och till slut kom hela huvudet ut och vi såg att fölet andades. Fortsatte dra, fick ut resten av moderkakan som satt som en propp och äntligen kunde fölet vridas ut genom kanalen och resten av kroppen kom rättvänd. Och fölet levde! Vi blev såå lättade! Lyfte under svansen och det var ytterligare ett sto! Svart med fyra vita strumpor och stjärn. Mycket bedårande. Hon var hemskt medtagen så hon låg på sida länge innan hon piggnade till. Under tiden turades vi om att massera henne. Sen lyfte hon på huvudet, öppnade ögonen och gnäggade. Åh vilken lättnad. Vi blev alldeles tårögda. Ena frambenet är lite felböjt men vi ger det ett par dagar att rätta till sig. Men vi glada vi är att vi klarade både Grynet och föl. lycka!!”

Benet har dock blivit en följetong. Det rättade inte alls till sig som vi trodde det skulle göra utan när hon var ett par veckor fick vi ta henne till klinik för att gipsa henne. Ale Djurklinik/Hovslagar-Björn har gjort ett fantastiskt jobb med henne! Björn har kommit hem hur många gånger som helst i sommar för att bara dra två rasptag på hovarna för att hjälpa henne att växa rätt.
Felläget i magen har troligen gjort att benet har vuxit fel är deras teori, och det är mycket sällsynt. Det finns något mer dokumenterat fall i Sverige men mer i utlandet, därav har också bilder på hennes fötter vandrat jorden runt under året.
Men nu när allting bra i alla fall, hon är rak och fin i sina ben och ingenting syns av hennes tidigare ”missbildning”.
Goldica blev under hösten såld till Ellinor som inte kunde motstå henne (vem kan det) och kommer nu i början av mars flytta hem till henne i Alingsås.

När vi fortsätter på temat försäljningar så har vi även vinkat av Gwendolyn. Gwen låg mig varmt om hjärtat trots att jag inte hann träffa henne så mycket. Hon är så otroligt lik sin morfar Tennessee tycker jag. Gwen flyttade söderöver i landet och bor idag i Falkenberg hos Lotta.

Riks kom och den var både Santiago och Haly med på. Haly åkte ut med badvattnet men Santa visade sig desto bättre. Travade som sig bör, vann sin klass med fyra valacker och blev Champion Valack totalt sist på dagen. Många rosetter med hem för Gunilla och jag tror aldrig jag sett en lyckligare ägare.

Både Saigon och Samson var i Karlstad i slutet av augusti och gjorde sina treårstest repsektive kvalitetsbedömning. Samson fick gångartdiplom och Saigon hoppade hem ett hoppdiplom. Kul för bägge, grattis!!
Gazette skulle ha gått Treårstest men skadade tyvärr sitt en bakben samma vecka och stod med bandage dagen till ära. Men innan dess hade hon knipit åt sig ett Avelsdiplom på utställning i Örebro. Gazette betäcktes i maj med Mr Majkman KWD 55 och fölar i april. En bra kombination! Linjeavel på Derwen Railway Express i andra och tredje led på respektive sidor. Ska bli kul att få se det fölet!

Förutom Goldica som föddes fick även Camilla på Stuteri Wish ett fint hingstföl efter Haly och undan sin Heather Queen som tidigare har lämnat den fantastiskt framgångsrika Twin Wilma. Fölet döptes till King on High och sparas tills vidare.

Haly har betäckt två ston. Grynet samt Ågårdens Isadora. Båda stona är dräktiga.
Gwylfah hade en lång sommar i seminspiltan. Först försök med Gladstone. Tog sig och var dräktig på 17 dygn. Ny koll på 40. Tom. Seminerade lite till men det gick inte mer. Gjorde ett hingstbyte mot slutet av sommaren till RP-hingsten Bocaccio Arden. Första försöket gick inte men på andra så visst tusan, där fanns det en fosterblåsa! Kollad mitt i vintern på dygn 134 och nu är det ett livligt föl som sprattlar runt i magen. Härligt!

Jag har investerat i mig själv detta året. Slutade jobba i september och började plugga istället. har jobbat som Ekonomiassistent i flera år men vill nu gå vidare så jag pluggar till Redovisningsekonom. Det är jättekul! Har precis fått mina första slutbetyg i två kurser och det var VG i bägge så nu är jag sporrad att fortsätta kämpa med resten av kurserna. Blir färdig i oktober.

Det var nog året som gått. Vi hoppas på ett lika härligt 2014!

En kommentar på “Årskrönika 2013

Add yours

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑