God Fortsättning

God Jul hann jag inte med att säga utan det får bli God Fortsättning istället.
2010 var något av ett mellanår för oss. Tidigt på året blev jag gravid och insåg med krämporna som kom ganska fort att vidare hästplaner fick läggas på is. Inte för att det gör någonting, kan vara skönt med hästbreak ibland. Men ändå kan väl rapporteras lite smått och gott iallafall.

Två fina friska föl föddes. Grynet först ut, fölade ett gulsvart stoföl som döptes till Gazette. Det är lite extra roligt med hennes färg som gulsvart, vilket ju är ganska så ovanligt även om det förekommer bland cobbar. Det började som en misstanke när pälsen skulle fällas av, så vi ryckte lite hår och skickade på analys och när svaret kom var vi inte ett dugg förvånade.
Summer fölade 27 dagar efter Grynet återigen ett hingstföl, som döptes till Samson. Vi hade lite namn-torka, men jag har under flera år varit förtjust i en holländsk hingst vid namn Nantgwinau Samson så Samson fick det bli. Han är liten men naggande god. En riktig liten läckerbit.

Haly har varit ute och tävlat lite med Alva som började rida honom i slutet av sommaren. Det har gått riktigt bra och de har prövat klasser upp till LA. Nu under vintern har de fortsatt lära känna varandra och sitter hemma och tränar på FEI-nivå så vi får väl se hur det känns i magen när våren kommer men tanken är att de ska etablera sig i LA och helst hinna med ytterligare någon start ett snäpp högre upp om allt stämmer.

Summer var på sommarpremiering och blev Kvalitetsbokförd med 38p, hon erhöll numret KWD 146.
Grynet har fått höjd avelsvärdeklass så hon har lämnat sitt GI bakom sig och är nu A-premierad på sina avkommors meriter. Gwylfah är utlånad till Maria på Ågården och är dräktig med Vallas Caracas.

Haly har fått sitt fjärde Diplomsto och som väntat stod Twin Wilma för det. Hon har utöver Diplomet skrapat hem en BIS-titel och ett reserv-BIS tidigare under året och även gjort ett fullt godkänt treårstest, tyvärr med siffrorna på fel ställe så det blev inget diplom där.
Hackebackens Wynono har tävlat. Främst i dressyr LB med fina procent. Blev i slutet av sommaren Silvermedaljör i Distriktsmästerskapen Södermanlandslän i Fälttävlan för D-ponny.

Hemma har vi legat lite lågt. Enbart två betäckta ston, Grynet samt ett utomstående halvblodsto. Känns som att betäckningarna sjunker stadigt i takt med att fler hingstar licensieras. Vi betäcker för vår egen skull men visst är det roligt att även andra uppskattar ens hingst fina kvaliteter. Vi säger Stort Grattis till er som har avkommor efter Haly och Tack till de stoägare som visat oss ert förtroende. Det syns ju också på avkommornas meriter att han inte är fy skam.

2010 var ett tufft år på många sätt och vis, inte minst väldigt tragisk för vår familj som förlorat flera vänner/släktingar i sjukdomar och olyckor under året som gått. Man orkar inte riktigt med hästeriet när det är tungt i övrigt. Tjusningen försvinner när man jobbar i motvind. Vi funderar i dagsläget på om vi ska ha Haly till allmän avel eller inte. Ska Alva dessutom satsa på tävlingen kan det vara skönt för honom med att inte ha ston hemma. Kan vara gott att slippa ansvaret för andras ston ett tag och bara ta det lugnt med våra egna. Grynet kastade ju tyvärr i höstas så det blir inga föl 2011. Men vi betäcker henne tidigt i år. Summer vet vi inte ännu hur vi gör med. Salumarknaden har varit lite trög och det syns även på antalet annonser ute på Internet. Vi vill inte bidra till en överproduktion som bara leder till dumpade priser, då får det heller vara. Förut sa man att det inte kunde finnas för många fina hästar, men uppenbarligen stämmer inte det längre då flertalet jättefina hästar både föl och vuxna säljs för skrämmande låga priser. Så var det inte för bara några år sedan.
Nog om det.

Så summan av kardemumman, ett brokigt år med både postivit och negtivt.
Ut med det gamla och in med det nya. Nu hoppas vi på ett Bra och Friskt 2011!

Nyårsafton bjöd på Kantarellstuvsinbakad Oxfilé a la Wellington, till efterätt Vaniljpannacotta med Hallontäcke. Mumsigt värre. Vi skulle sedvanligt skickat upp Khom Loyer men dom blåste bort lagom till 12-slaget. Snöpligt.
Måste säga att hästmässigt var det den bästa Nyårsafton någonsing. Vi prövade i år att låta dom gå kvar ute hela kvällen och över midnatt istället för att plocka in dom på eftermiddagen som vi brukar. Nog blev dom konfunderade över att kvällsmaten blev serverad utomhus men Oh vilket bra tolvslag det blev. Dom blev såklart skiträdda för alla fyrverkerier men istället för att kasta sig hysteriskt i boxarna och göra dom till utgrävningar a la Pompeji flydde dom istället i flock när de blev rädda. Gjorde ett galopprejs, stannade och tittade och flydde igen tillsammans vid nästa smäll. Det ledde till att dom tillsammans fick tröst och skydd och ingen var hysterisk. Inte heller blev det några skador på bogar eller annat då dom inte tryckte mot en boxdörr utan gjorde ett galopprejs och sedan stannade. 00.30 kunde vi plocka in dom lugnt och sansat i städade boxar och de slog sig snabbt till ro. Härligt och något vi kommer fortsätta med!

Litet bildpotpurri från Nyårsmiddagen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogg på WordPress.com.

Upp ↑